Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
mindfulness en niet streven
Mindfulness laat je onthaasten en omschakelen van de 'doe-modus' naar de 'zijns'-modus. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de adem. Door de aandacht te richten op de adem, die vanzelf komt en gaat, kun je in het moment zijn. De adem is het anker in het hier en nu. Mindfulness leert je bewust te worden van de automatische piloot. Je wordt je bewust van je oordelen en gewoontes. Je vergelijkt en oordeelt niet en laat het moment zoals het is, in haar volledigheid, zonder het te kleuren. Mindfulness gaat over niet streven. Niet-streven betekent de dingen laten zijn zoals ze zijn, zonder in te grijpen. Dan kan alles zich op zijn eigen wijze ontvouwen. Zoals een rups zijn eigen tijd nodig heeft om een vlinder te worden.

oorsprong mindfulness
De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al duizenden jaren met succes wordt beoefend. In het westen is mindfulness onder meer populair geworden door het werk van de Amerikaanse dokter en hoogleraar Jon Kabat-Zinn. Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en ontwikkelde op basis hiervan een aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stress gerelateerde klachten. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa. Ook de boeddhistische monnik en spiritueel leraar Thich Nhat Hanh heeft veel gedaan voor de bekendheid en populariteit van mindfulness. Hij leidt wereldwijd retraites en geeft lezingen en is auteur van vele boeken over mindfulness.

Kijk hier voor de mindfulness training MBCT/MBSR, hier voor de lessen mindfulness yoga en hier voor de mindfulness opfrismiddag.

"Mindfulness vraagt een niet-oordelende,
niet-vasthoudende, niet-afwijzende
oriëntatie op het moment zelf.
Een oriëntatie die ruimte schept voor kalmte
innerlijke helderheid en begrip."
Jon Kabat-Zinn
terug
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran